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LIQUID LEVEL MEASUREMENTS - TELUS, ALBERTA

ISSUE:

Telus and its subsidiary companies (AGT and EDTEL) have initiated a program of
regularly scheduled inspection and maintenance of all of its storage tanks by
personnel dispatched from a central location. To ensure consistency in the program
they have requested that the requirements for weekly measurements of product and
water levels of all tanks be extended to monthly and in some cases, on a next-time-
in basis for tanks at remote locations.

BACKGROUND:

The aboveground and underground storage tanks in question contain either diesel
or kerosene and are used to provide ‘primary or back-up power at
telecommunications sites throughout Alberta.- The majority of these tanks are
located at sites that are not staffed by personnel suitably trained in the maintenance
and inspection of storage tanks or are in remote areas of the Province only
accessible by helicopter.

CODE REQUIREMENTS:
Article 4.3.17.1., of the Alberta Fire Code states:

(1) The product-level and the level of water at the bottom of an
underground storage tank shall be measured
(a) each day product is added or removed from the tank, or
(b) at least weekly if product is added or removed less frequently than
once per week.
(2) The product level and the level of water at the bottom of an
aboveground storage tank shall be measured at least weekly.

Article 1.1.4.2. of the Alberta Fire Codes additionally states:
Longer intervals between the inspections and tests specified in this Code may be

permitted provided an inspector or local assistant is satisfied that such intervals do
not reduce the reliability of the system or equipment requiring inspection or testing.
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RULING:

After examination of procedures and initiatives implemented by Telus it has been
determined that under Article 1.1.4.2. of the Alberta Fire Code 1992 liquid level
measurement of storage tanks shall be as follows:

a) storage tanks located in areas which are serviced through a
central computerized dispatch process (227) shall have product and
water levels measured on a monthly basis, and

b) storage tanks in remote locations (6) are to have product and
water levels measured on a monthly basis or on a next-time-in basis.

An extension is granted as product and water level measurement of all tanks is part
of a scheduled storage tank inspection program undertaken by trained personnel
dispatched from a central location.

This RULING applies throughout the Province of Alberta.





